Raphaela Homoet

Hola,

raphaela1Em dic Raphaela i vaig néixer a Münster, un poble de 300.000 habitants al nord-oest d’Alemanya, a prop de la frontera amb Països Baixos, a dos hores de Colònia.

Després d’acabar l’institut, vaig estar vivint i treballant un any a Tanzània (a l’est d’Àfrica). Allà, hi vaig aprendre kiswahili, i entre altres coses, vaig impartir classes d’alemany. Estar en un context tan diferent em va fer reflexionar molt. Vaig confrontar-me amb la meva manera de veure el món, els meus privilegis, l’eurocentrisme, les diferents maneres d’entendre la cooperació i el desenvolupament… I encara vaig aprendre moltes més coses.

Fascinada pels idiomes i les diferents formes d’entendre el món, i amb ganes de canviar-lo, vaig estudiar Antropologia Cultural i Social i Ciències Polítiques. Després d’haver estudiat una part de la meva carrera a la Universitat Autònoma de Barcelona i d’haver fet un Màster a Londres, vaig decidir tornar a Barcelona.

Ara ja fa gairebé tres anys que treballo en l’àmbit de l’ensenyament d’idiomes en aquesta ciutat.

Em fa molta il·lusió el projecte Aula d’Idiomes perquè tenim una forma d’enfocar l’ensenyament que és diferent. D’una banda, anem en compte amb la imatge i els estereotips que moltes vegades es transmeten a les classes de llengües: nosaltres volem transmetre una imatge més real i diversa de les regions on es parlen els idiomes que ensenyem. A més, sent conscients que, de vegades, el llenguatge pot ser racista i sexista, i que pot contribuir a la reproducció de les desigualtats, nosaltres estem atentes i ensenyem també les diferents maneres que hi ha de subvertir aquest tipus de llenguatge.

D’altra banda, intentem tenir en compte les diferents realitats i necessitats de les persones que estan aprenent. Des del meu punt de vista, a l’aula, aprenem entre totes. Tot i això, entenc que el meu paper com a professora és preparar i dinamitzar les classes de manera que les alumnes s’hi puguin implicar. Jo aporto una proposta metodològica, així com el coneixement de l’idioma, però els continguts i les maneres de treballar es poden adaptar a les necessitats de cadascuna. Totes som responsables de l’aprenentatge.

Anuncis