El Projecte

Aula d’Idiomes és una cooperativa ideada i impulsada per un grup de professores i professors del sector de l’ensenyament de llengües —en col·laboració amb l’Associació Roig Cultura— en el marc de l’Ateneu Roig del barri de Gràcia. El nostre objectiu és unir esforços, experiència i coneixements per organitzar una proposta formativa de qualitat —en l’àmbit de l’aprenentatge de llengües— sota els principis de cooperació, col·laboració i autogestió.

Aquest projecte té la intenció d’oferir un espai d’ensenyament-aprenentatge horitzontal per a totes aquelles persones que estiguin interessades a adquirir o millorar una segona, tercera o quarta llengua. Oferim tallers en 11 idiomes impartits per professionals del sector de l’ensenyament i a preus assequibles, tot garantint un ensenyament de qualitat, que s’ajusta a les necessitats i als tempos específics de les alumnes i els grups. No deixem de banda la cultura, que considerem clau per entendre i conèixer l’essència de cada llengua. Per aquest motiu, també organitzem altres activitats, com ara cinefòrums en V.O., intercanvis lingüístics, dinars temàtics o tallers específics, que ajuden les nostres alumnes a apropar-se als diferents idiomes i la seua cultura d’una forma original i respectuosa.

A més, els cursos es desenvolupen a l’espai de l’Associació Roig-Cultura, espai social dedicat al barri, que alberga col·lectius de diferent tipus tal com el col·lectiu “Iaioflautes”, “Verdures Roges” —una cooperativa de consum sostenible— o la Comunitat Palestina de Barcelona. A l’Ateneu, s’hi desenvolupen múltiples activitats de caràcter formatiu, lúdic i social, a banda d’ésser d’un punt de trobada en el qual poder conèixer i socialitzar amb gent diferent. Aquesta diversitat de projectes, activitats i cultures també proporciona un valor diferencial i afegit al projecte l’Aula d’Idiomes.

Precisament, una de les necessitats més importants que detectem és la de recuperar els ateneus i centres socials com a espais d’aprenentatge —recuperant una tradició històrica del moviment obrer de la ciutat— i no derivar totes les formacions i ensenyament a mans de l’Estat o d’empreses privades. A més, entenem que l’ensenyament de llengües no hauria de limitar-se al de les llengües majoritàries, ja que som conscients que els conflictes lingüístics també són polítics.

El març del 2017 ens vam constituir com a cooperativa, i vam entrar a formar part de a xarxa d’economia social i solidària de la ciutat, així com de l’Impuls Cooperatiu de Sants, als quals participem de forma activa.

Per què una cooperativa? Doncs perquè és un model d’empresa ens permet treballar per a nosaltres mateixes, i que la nostra força de treball serveixi per a la nostra autogestió i autoocupació, sense enriquir empreses o persones que no treballen en el projecte. Aquest fet també ens dona la possibilitat d’oferir unes tarifes assequibles que s’adapten a les realitats concretes que vivim avui en dia als nostres barris. Amb aquesta nova etapa, també volem contribuir a fomentar els projectes de l’economia social i solidària que s’estan estenent arreu de la ciutat, generant espais d’intercooperació i suport mutu entre els diferents projectes, alhora que podrem oferim altres serveis, com ara traduccions, cursos específics per a cooperatives o el disseny de projectes concrets de caràcter social i formatiu per persones amb situació d’exclusió social.

Anuncis