El Projecte

Aula d’Idiomes és un projecte cooperatiu ideat i impulsat per un grup de professores i professors del sector de l’ensenyament de llengües —en col·laboració amb l’Associació Roig Cultura— en el marc de l’Ateneu Roig del barri de Gràcia. El nostre objectiu és unir esforços, experiència i coneixements per organitzar una proposta formativa de qualitat —en l’àmbit de l’aprenentatge de llengües— sota els principis de cooperació, col·laboració i autogestió.

Aquest projecte té la intenció d’oferir un espai d’ensenyament-aprenentatge horitzontal per a totes aquelles persones que estiguin interessades a adquirir o millorar una segona, tercera o quarta llengua. Oferim tallers en 11 idiomes impartits per professionals del sector de l’ensenyament i a preus assequibles, tot garantint un ensenyament de qualitat, que s’ajusta a les necessitats i als tempos específics de les alumnes i els grups. No deixem de banda la cultura, que considerem clau per entendre i conèixer l’essència de cada llengua. Per aquest motiu, també organitzem altres activitats, com ara cinefòrums en V.O., intercanvis lingüístics, dinars temàtics o tallers específics, que ajuden les nostres alumnes a apropar-se als diferents idiomes i la seua cultura d’una forma original i respectuosa.

A més, els cursos es desenvolupen a l’espai de l’Associació Roig-Cultura, espai social dedicat al barri, que alberga col·lectius de diferent tipus tal com el col·lectiu “Iaioflautes”, “Verdures Roges” —una cooperativa de consum sostenible— o la Comunitat Palestina de Barcelona. A l’Ateneu, s’hi desenvolupen múltiples activitats de caràcter formatiu, lúdic i social, a banda d’ésser d’un punt de trobada en el qual poder conèixer i socialitzar amb gent diferent. Aquesta diversitat de projectes, activitats i cultures també proporciona un valor diferencial i afegit al projecte l’Aula d’Idiomes.

Precisament, una de les necessitats més importants que detectem és la de recuperar els ateneus i centres socials com a espais d’aprenentatge —recuperant una tradició històrica del moviment obrer de la ciutat— i no derivar totes les formacions i ensenyament a mans de l’Estat o d’empreses privades. A més, entenem que l’ensenyament de llengües no hauria de limitar-se al de les llengües majoritàries, ja que som conscients que els conflictes lingüístics també són polítics.

En els últims mesos hem decidit fer un pas endavant, i ens trobem en procés de constitució com a cooperativa. Aquest model ens permetrà treballar per a nosaltres mateixes, i que la nostra força de treball serveixi per a la nostra autogestió i autoocupació, sense enriquir empreses o persones que no treballen en el projecte. Aquest fet també ens dóna la possibilitat d’oferir unes tarifes assequibles que s’adapten a les realitats concretes que vivim avui en dia als nostres barris. Amb aquesta nova etapa, també volem contribuir a fomentar els projectes de l’economia social i solidària que s’estan estenent arreu de la ciutat, generant espais d’intercooperació i suport mutu entre els diferents projectes, alhora que podrem oferim altres serveis, com ara traduccions, cursos específics per a cooperatives o el disseny de projectes concrets de caràcter social i formatiu per persones amb situació d’exclusió social.

Anuncis